Thursday, September 18, 2014

Къде можем да открием най-добрите БГ вина?


В наши дни с много майсторство и артистизъм цяла армия от технолози и енолози ваят вкусовия облик на българските вина, превърнали се в неотменна част от българската трапеза и начин на живот. 








Който казва вино, казва и култура, история, кулинария и… туризъм. Затова все повече винарни у нас разполагат и с дегустационни зали за туристите. Според наблюдатели едно от предимствата ни като „винена” дестинация е невероятното разнообразие от вина – червени, бели, розе, пенливи вина и пр. И цялата тази палитра е достъпна за ценителите на вълшебното питие. 





© Снимка: Венета Николова
Нашите предци траките са владеели до съвършенство тънкостите 
на лозарството и винарството.

От Мария Йорданова – председател на Българската асоциация на сомелиерите (БАС), научаваме, че в зависимост от почвата и климатичните особености, страната ни е разделена на пет лозаро-винарски района. И почти навсякъде откриваме малки изби и дори шата със собствени лозя, по подобие на френските. А попаднеш ли в тези райски кътчета, няма как да не пожелаеш да опиташ от местния сорт вино в дегустационната зала.



Кои са най-благоустроените от туристическа гледна точка винарски региони в България?



"В последните години като че ли фокусът се изтегли към Централна и Южна България – твърди Мария Йорданова. Там направиха много изби, при това не само с производствени мощности, но и със специални дегустационни зали за туристи и посетители. Около градовете Пловдив, Стара Загора и Сливен ще откриете най-много винарски изби. Може би защото там се наляха и много чужди инвестиции поради интерес към този район, като по-плодороден и благодатен от гледна точка на климатичните и почвените условия. Напоследък хотелите по Черноморието и някои планински курорти предлагат еднодневни посещения до близките изби. Става дума обаче само за еднодневни турове в рамките на един регион."- обяснява Мария Йорданова.






Но ако искаш да се насладиш на по-широка палитра от вкусове и аромати ще трябва да отделиш повече време, а и средства, за да посетиш поне малка част от най-елитните винарските изби и шата в България. А най-големите ни винарни вече разполагат с хотелска част и успешно предлагат не само дегустации с богата развлекателна програма, но и спа процедури с вино за разкрасяване и подобряване на тонуса. Наред с това те успешно организират специализирани турове из цялата страната с посещение на конкурентни винарски изби.











„В България виното и историята вървят ръка за ръка” – казва Мария Йорданова и добавя, че туристите които пристигат у нас по линия на винарските турове, са любознателни и използват случая, за да научат нещо повече за нашата история, култура и традиции. Така е в района на  Старосел, например, където наред с атрактивния местен винарски комплекс, ценителите на  виното посещават и тракийския култов храм „Четиньова могила” от V-IV век пр. Хр. 


Чудесна изба има и в Родопите недалеч от Перперикон, където пък е разположен уникален скален археологически комплекс от преди осем хиляди години. 




© Снимка: Венета Николова
В дегустационните зали често се провеждат възстановки на тракийски
обреди, свързани с виното и почитта към бог Дионис
Из цяла България има разпръснати винарни, а близо до тях ще откриете етнографски комплекси, старинни манастири, тракийски могили, забравени от цивилизацията кътчета на дивата природа… Да не говорим за различните фестивали и селски събори, където наред с традиционните носии, кръшните хора и доброто настроение, задължителна част от програмата е леещото се в изобилие от бъчви и дамаджани плътно пивко българско винце. Е ха наздраве!


Пътешествия без край . Венета Николова

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home

Пътешествай - ЩЕ БЪДЕТЕ ПРЕХВЪРЛЕНИ КЪМ НОВАТА ВЕРСИЯ НА САЙТА: Къде можем да открием най-добрите БГ вина?

Къде можем да открием най-добрите БГ вина?


В наши дни с много майсторство и артистизъм цяла армия от технолози и енолози ваят вкусовия облик на българските вина, превърнали се в неотменна част от българската трапеза и начин на живот. 








Който казва вино, казва и култура, история, кулинария и… туризъм. Затова все повече винарни у нас разполагат и с дегустационни зали за туристите. Според наблюдатели едно от предимствата ни като „винена” дестинация е невероятното разнообразие от вина – червени, бели, розе, пенливи вина и пр. И цялата тази палитра е достъпна за ценителите на вълшебното питие. 





© Снимка: Венета Николова
Нашите предци траките са владеели до съвършенство тънкостите 
на лозарството и винарството.

От Мария Йорданова – председател на Българската асоциация на сомелиерите (БАС), научаваме, че в зависимост от почвата и климатичните особености, страната ни е разделена на пет лозаро-винарски района. И почти навсякъде откриваме малки изби и дори шата със собствени лозя, по подобие на френските. А попаднеш ли в тези райски кътчета, няма как да не пожелаеш да опиташ от местния сорт вино в дегустационната зала.



Кои са най-благоустроените от туристическа гледна точка винарски региони в България?



"В последните години като че ли фокусът се изтегли към Централна и Южна България – твърди Мария Йорданова. Там направиха много изби, при това не само с производствени мощности, но и със специални дегустационни зали за туристи и посетители. Около градовете Пловдив, Стара Загора и Сливен ще откриете най-много винарски изби. Може би защото там се наляха и много чужди инвестиции поради интерес към този район, като по-плодороден и благодатен от гледна точка на климатичните и почвените условия. Напоследък хотелите по Черноморието и някои планински курорти предлагат еднодневни посещения до близките изби. Става дума обаче само за еднодневни турове в рамките на един регион."- обяснява Мария Йорданова.






Но ако искаш да се насладиш на по-широка палитра от вкусове и аромати ще трябва да отделиш повече време, а и средства, за да посетиш поне малка част от най-елитните винарските изби и шата в България. А най-големите ни винарни вече разполагат с хотелска част и успешно предлагат не само дегустации с богата развлекателна програма, но и спа процедури с вино за разкрасяване и подобряване на тонуса. Наред с това те успешно организират специализирани турове из цялата страната с посещение на конкурентни винарски изби.











„В България виното и историята вървят ръка за ръка” – казва Мария Йорданова и добавя, че туристите които пристигат у нас по линия на винарските турове, са любознателни и използват случая, за да научат нещо повече за нашата история, култура и традиции. Така е в района на  Старосел, например, където наред с атрактивния местен винарски комплекс, ценителите на  виното посещават и тракийския култов храм „Четиньова могила” от V-IV век пр. Хр. 


Чудесна изба има и в Родопите недалеч от Перперикон, където пък е разположен уникален скален археологически комплекс от преди осем хиляди години. 




© Снимка: Венета Николова
В дегустационните зали често се провеждат възстановки на тракийски
обреди, свързани с виното и почитта към бог Дионис
Из цяла България има разпръснати винарни, а близо до тях ще откриете етнографски комплекси, старинни манастири, тракийски могили, забравени от цивилизацията кътчета на дивата природа… Да не говорим за различните фестивали и селски събори, където наред с традиционните носии, кръшните хора и доброто настроение, задължителна част от програмата е леещото се в изобилие от бъчви и дамаджани плътно пивко българско винце. Е ха наздраве!


Пътешествия без край . Венета Николова

Labels: ,