Троян – меката на сливовата ракия ни очаква
Който казва Троян, казва и троянска сливова ракия! В сърцето
на Стара планина огнената вода със специфичен аромат е издигната в култ. Дотам,
че за нея се носят легенди, посвещават й се песни, вицове и дори цял фестивал.
Тук почти всеки си вари домашна ракия в специални казани на двора и не изпуска
повод да се похвали с дъхавата си продукция.

Да отидеш в Троян и да не опиташ троянска сливова е като да отидеш в Рим и да не видиш папата, шегуват се местните хора. Първото нещо, с което те посрещат, прекрачиш ли прага на домовете им, е чашка сливовица. Омайната течност се лее навред по ресторанти и механи, повишавайки градуса на настроението и… апетита. А троянските мезетата са от вкусни по-вкусни и неусетно отварят глътка, така че човек може и да се забрави. Салати от пресни зеленчуци, домашно козе и овче сирене, сланина, оваляна в дъхави треви, луканки и суджуци от закланото по Коледа прасенце и още, и още гъделичкащи небцето и въображението вкусотии превръщат дегустациите на троянската сливовица в уникално преживяване.
Производството й следва вековни традиции, превръщайки се в
самобитно изкуство. Неслучайно на кехлибарената напитка е посветена специална
сбирка в двора на местния музей за художествени занаяти и приложни изкуства.
Оттам научаваме, че през 1871 г. унгарският пътешественик Феликс Краниц
споменава в хрониките си за уменията на троянци да варят ракия от местен сорт
сливи, характерен с високото си съдържание на захар и лесно отделящите се
костилки. Предполага се, че първи с производството й се захванали монасите на
Троянския манастир още през XVI век, а рецептата се пазела в тайна и се предавала
от игумен на игумен. Знае се обаче, че манастирското питие съдържало 40 билки.
Музейната експозиция представя подробното им описание.
![]() |
Документална снимка от „сливобер” край Троян, където от край време се отглежда специален сорт сливи. |
През 1882 г. троянската сливова получава и първото си
световно признание – диплом и бронзов медал на изложението в белгийския град
Анверс. Достойнствата на алкохолния еликсир са били оценени от емблематични
личности, като папа Йоан Павел ІІ и бившия американски президент Бил Клинтън.
Всъщност, ценителите трудно устояват на магическото му въздействие. Това
обяснява и един любопитен анекдот от по-далечното ни минало. Разказва ни го
Елеонора Авджиева – директор на музея:
„През 1928 г. в троянското село Ломец бил проведен
референдум за затваряне на кръчмите. Логично е, след като се произвеждало
такова голямо количество ракия, тя да бъде щедро консумирана, както в домашни
условия, така и на публични места. В референдума 115 гласа били за затваряне на
кръчмите и само 7 – против. Резултатите обаче се оказали краткотрайни, защото
се появил неочакван за организаторите ефект. Заклетите консуматори на
обществени места, след като нямали възможност да го правят в родното си село,
започнали да обикалят в съседните села и понякога не се прибирали с дни. А това
се превърнало в повод за сериозни семейни скандали. Както става ясно,
традициите не се заличават с партийни кампании”.
![]() |
© Снимка: Венета Николова
Казан за варене на сливова ракия, изложен в музейната сбирка, посветена на троянската сливовица. |
Всяка есен в Троян пристигат хиляди туристи от страната и
чужбина, за да присъстват на фестивала на сливовата ракия. Програмата на
алкохолната фиеста включва фолклорни изяви, дегустации на троянски мезета,
турнири по разказване на вицове за ракията и не на последно място състезания по
надпивания с троянска ракия. А веднъж опиташ ли я, ще ти се иска още и още.
![]() |
© Снимка: Венета Николова
Музеят за художествени занаяти и приложни изкуства съдържа богата
експозиция, свързана с местните занаяти, сред които и… варенето на ракия.
|
Коя е тайната на хубавата троянска сливовица?
Едно от условията е размерът на съда, в който се извършва ферментацията – разкриват местни експерти. Колкото е по-голям, толкова по-качествена ще е сливовицата. Но най-важното условие да се насладиш пълноценно на лютата напитка е доброто настроение и приятната компания сред диплите на Троянския Балкан. БНР
Венета Николова. Пътешествия без край
Labels: мезета, музей, пътешествия, ракия, село, сливова, традиции, Троян, туризъм
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home