България на вкусовете и ароматите или бг радости за душата и небцето
Неповторимият мирис на печени
чушки, носещ се по улиците на малки и големи градове с наближаването на
есента, тръпчивият аромат на домашна сливова или гроздова ракия, които вървят
ръка за ръка с шопска салата, божественият
дъх на ликьор или сладко от рози, апетитното ухание на току-що изпечена баница
и, разбира се, неотменната миризма на мешана
скара…
Click on image to open Gallery
Всички тези аромати са типични за България и разпалват фантазията на поогладнелия от разходки и впечатления пътешественик, желаещ да изненада небцето си с нещо приятно.
Маркетингово
проучване, сочи, че наред със спокойствието и красивата природа, чужденците
ценят най-много традиционната ни кухня. И има защо! Разположена на
кръстопът между Ориента и Запада в течение на вековете страната ни се е
превърнала в средище на различни култури и етноси. А това се е отразило и
на кухнята й, обогатявайки я с изобилие от екзотични вкусове, примесени с
типично нашенски подправки.
За жалост кюфтета и кебапчетата,
шопската салата и пържените картофи, предлагани масово по курорти и заведения,
далеч не изчерпват цялото ни кулинарно разнообразие. Така че, ако искаш да
похапнеш вкусно, обилно и здравословно, отиди в някоя къща за
гости на село, където ще опиташ домашни ястия, приготвени по стари рецепти и с
екологично чисти продукти. У нас т.нар. гурме туризъм е на почит най-вече сред
туристите от Франция, Испания и Италия. И както може да се предположи,
маршрутите им не минават през пренаселените курорти, изобилстващи с фаст фууд
заведения, капанчета за цаца и ресторанти с богато меню от азиатската и
европейската кухня.
Адресът
на типичния любител гастроном у нас е българското село. "Селският туризъм у нас е свързан с набиращия популярност гурме туризъм, затова препоръчвам на привържениците му да отседнат в някоя селска къща за гости” – обяснява Пеньо
Иванов от А.Р.И.З – 7 /Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите/ и
добавя:
„Там
яденето започва още от сутринта, когато се прави специална закуска- може да има
баници, мекици, може да има бухтички или тиганици с различни домашно приготвени
сладка. А след това на обяд ще ви нагостят с различни видове супи от домашно
отгледано пиле например. Приготвят се и превъзходни зеленчукови супи. И
естествено, къде без нашенския свеж таратор през лятото! Въз основа на това, че
България е традиционен производител на зеленчуци, могат да се приготвят
безкрайно много ястия от зеленчуци. И не на последно място, на трапезата могат
да се появят различни пълнени птици, печени и задушени меса… " На село нещата са по
домашному. Домакините имат време и фантазия да разнообразяват нещата. Могат да
приготвят заквасени кисели млека и домашно приготвени сирена... Там менюто е
наистина специално.
На места ще завъртят топящо се в устата чеверме което върви с
пресни салати и люта домашна ракия. Или пък ще
изпекат пълнено с ориз и дъхави треви крехко младо прасенце, отглеждано с любов
и грижи в прилежащия към къщата за гости селскостопански двор. Само така човек
може да бъде сигурен, че месото, което консумира, е от щастливо животно, т.е.
то е чисто, без антибиотици, хормони и други вредни съставки, характерни за
предлаганите в търговската мрежа продукти. А месото, в частност свинското, е на
почит в националната ни кухня. Пеньо Иванов обаче препоръчва да наблегнем
повечко на зеленчуковите ястия.
Тиквички, червени чушки, зеле,
праз, лук, патладжан, домати, фасул и още цяла плеяда масово отглеждани у нас
зеленчуци влизат в състава на ефирни суфлета, мусаки, миш-маши, гювечета,
баници и други специалитети, изпълващи сетивата с незабравими усещания. Да не
говорим за богатството от мерудии и подправки, които придават типичен нашенски
дъх на ястията. Сред тях челно място заема чубрицата – царицата на българските
подправки. Широко разпространени са магданозът, копърът и джоджанът, наложили
се като задължителна добавка към супи и всевъзможни месни и зеленчукови манджи.
Венета Николова . Пътешествия без
край
Labels: Баница, кухня, меню, печени чушки
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home